När det är dags att serva bilen

Alla bilar behöver service, det är superviktigt och något man inte ska hoppa över för att spara några kronor. Det kommer nämligen att kosta dig mycket mer längre fram då motorn börjar gå sönder på grund av brist av underhåll. Här kikar vi närmare på vad du ska tänka på inför din service, och som alltid rekommenderar vi att du vänder dig till en auktoriserad bilverkstad i Tyresö, eller annan ort i landet.

Att tänka på inför service

De flesta moderna bilar talar om både för dig och för din verkstad att det är dags för service och det finns de som till och med bokar tid åt dig. För dig med denna typ av bil är det enkelt. Det är bara att åka till verkstaden när det är dags. 

Äldre bilar som saknar denna funktion, har ofta ett meddelande på instrumentpanelen som talar om att du har nått serviceintervallet. Men det finns faktiskt bilar som saknar detta helt. Då måste du som förare ha lite koll. 

  • Titta i serviceboken
  • Titta på din tripp-mätare

När din bil närmar sig nästa service bokar du en tid och uppger då miltalen så vet verkstaden vad det är som ska göras. Det vanliga är att byta olja och oljefilter samt kupéfilter. Man kollar också upp bromsarna, slitage och belysning. Vid vissa miltal är det större service som behövs, till exempel byte av kamrem och vattenpump som på en Volvo V70 där rekommendationen är 15000 mil eller 10 år, vilket som nu kommer först. Slarva inte med din service! Det kan bli jättedyrt!

20 Jan 2024