Så går det till att få tandimplantat

Att få ett tandimplantat är en process som kräver noggrann planering och flera steg. Först gör tandläkaren en noggrann undersökning av din mun. Detta kan inkludera röntgenbilder och eventuellt en 3D-scanning för att få en tydlig bild av käkbenet och de omgivande strukturerna. Utifrån detta görs en individuell behandlingsplan.

När planen är klar, sker själva implantatoperationen. Först bedövas området där implantatet ska sättas in. Tandläkaren gör sedan ett litet snitt i tandköttet för att komma åt käkbenet. Ett hål borras i benet och implantatet, som är en liten skruv av titan, placeras på plats. Efter detta sys tandköttet ihop igen. Hela proceduren tar oftast inte mer än en timme.

Läkningsprocess och eftervård

Efter operationen behöver implantatet tid att läka och integreras med käkbenet. Denna process, kallad osseointegration, kan ta några månader. Under denna tid kan du behöva besöka tandläkaren för uppföljning och kontroll. Det är viktigt att följa tandläkarens råd om munhygien och undvika att belasta området för mycket.

När implantatet har läkt färdigt, är det dags att fästa den permanenta tanden. Tandläkaren öppnar tandköttet igen för att exponera implantatet. En liten del, kallad distans, skruvas fast på implantatet. På denna distans fästs sedan den konstgjorda tanden, som är tillverkad för att passa perfekt i din mun både i form och färg. Resultatet är en tand som ser naturlig ut och fungerar precis som en riktig tand.

Att få ett tandimplantat i Stockholm kan ge dig tillbaka både funktionen och estetiken i din mun. Det är ett hållbart och långsiktigt alternativ för att ersätta förlorade tänder. Se till att välja en erfaren tandläkare och följ alla instruktioner noggrant för bästa resultat. Med rätt vård och omsorg kan ditt tandimplantat hålla i många år och ge dig ett leende att vara stolt över.

17 Jun 2024