Därför ska du ha jordfelsbrytare

I många bostäder i Sverige ser det fortfarande ut så här. Det är ett gammalt proppskåp med porslinssäkringar. De tillverkades under en tid då vi inte använde så många elektriska enheter i våra hem. Vi hade kyl & frys, spis och en TV som de stora energitjuvarna och ett fåtal andra saker som drog el. 

Idag ser det lite annorlunda ut och våra hem kräver bättre elinstallationer för att möta våra behov. Prata med elektriker i Örebro för råd om du vill byta till ett modernt proppskåp. En av de saker som gör en modern elinstallation bättre är jordfelsbrytare, vilket också är ett krav i nyproducerade hem. De finns även i äldre installationer men de nyare är mer driftsäkra. Här berättar vi varför du bör ha jordfelsbrytare i ditt hem.

Så fungerar jordfelsbrytaren

Man kan jämföra jordfelsbrytaren med en vakt som håller en hand på en ledning (fasledningen), och en hand på den andra (nollan). Den känner då av strömmen i båda ledningarna och skulle det bli minsta lilla skillnad så bryter den strömmen. 

Hur då? När den känner av en skillnad, som exempelvis strömförlust när strömmen går genom kroppen på någon, så bildas en enskild styrström som aktiverar en brytare som i sin tur stänger av strömmen. 

På bråkdelen av en sekund kan den rädda livet på dig eller ditt barn om någon av er skulle komma i kontakt med något som är strömförande. Det blir helt enkelt ett tryggare hem. Glöm dock inte av att funktionstesta jordfelsbrytaren med jämna mellanrum. Det finns en knapp på den för detta ändamål.

 

28 Oct 2022