En säkerhetsväst är bra för dig som rider

Oavsett om du rider i skog och mark, ägnar dig åt hoppning eller gillar dressyr så kan det vara bra att ha på dig en säkerhetsväst när du rider. På Husdjursrevyn.se kan du jämföra flera olika modeller. Det en säkerhetsväst gör är att skydda dig på ett bra sätt. Du kan med en sådan undvika att få skador på rygg, bröst- och nyckelben.

Viktigt med bra passform

När du ska välja ut en säkerhetsväst till dig eller ditt barn som rider, så måste den sitta bra! Ett barn ska inte få en väst "att växa i". Din väst ska sitta tajt, nära kroppen, utan att skava. Om du har jacka, så ska du ha den utanpå västen. Västen måste täcka nyckelbenen upptill och gå ett par cm under det understa revbenet. Baktill så ska den täcka täcka hela ryggraden utan att vara så lång att den trycker upp i nacken vid ridning.

Välj en godkänd väst

Du bör alltid välja en godkänd säkerhetsväst för ridning. Den ska då vara  CE-märkt och ha betäckningen EN 13158. Sedan finns västarna även klassade i tre olika nivåer, 1, 2 och 3. För vissa dicipliner och åldersgrupper är det krav på att västen uppfyller nivå 3.

Jämför olika säkerhetsvästar

När du ska köpa en säkerhetsväst för ridning så kan det vara en god idé att jämföra de som finns ute på marknaden. Se dock gärna till att prova ut din väst, så att den sitter som den ska!

 

25 May 2023