Har du en olaglig elinstallation?

En av de allra vanligaste olagliga elinstallationer som finns i Sverige är utomhusbelysning. Det är jättemånga som på egen hand har dragit kablar för att sätta upp en lampa på sin altan elle rpå väggen. Det finns även mängder av nergrävda kablar till belysning som är riktade mot träd för att lysa upp höstmörkret. Hur vet vi detta? Jo, vi har pratat med elektriker i Göteborg som ofta ser såna här saker när de är ute och utför elinstallationer i Göteborg med omnejd. Inte helt sällan får de också telefonsamtal från folk som ber om räd när de ska göra såna här saker och svaret de då måste ge är att det är olagligt att göra utan rätt behörighet.

Detta får du lov att göra

Om du har en utelampa där du bor, eller belysning vid träden, så är sannolikheten stor att det är olagligt. Det kan leda till böter eller till och med fängelse men framför allt kan det leda till allvarliga skador eller värre på andra. Be en behörig elektriker kolla upp jobbet om det redan är utfört, eller att göra det åt dig. 

Detta får du göra:

  • Byta kontakter och strömbrytare (ej från ojordat till jordat)
  • Bygga skarvsladdar
  • Laga och/eller byta kontakt på sladdar till lampa inne
  • Byta säkringar

Men även om du FÅR göra ett eljobb hemma är det inte alls säkert att du BÖR. Alla eljobb måste utföras fackmannamässigt och det absolut bästa är att alltid anlita en behörig elektriker. 

11 Sep 2022