Staket runt trädgård - Välj rätt material

Finns det något mer ursvenskt än en röd stuga med vita knutar, omgärdat av ett trästaket med grind? Troligen inte men är det verkligen så praktiskt? Jag har kollat lite vad man kan använda för olika material så att du får bästa tipsen för ditt staket i trädgården. 

Trä, metall eller komposit

De vanligaste materialen vi hittar när man kollar på staket är trä, metall och komposit. Nedan får du lite mer information om fördelar och nackdelar med dem:

  • Trästaket: Ett klassiskt staket som är vackert att se på och som känns levande. Fördelen är att trä är ofta billigt och är enkelt att laga om det går sönder. Nackdelen är underhållet. Ett trästaket måste målas varje år och man får ofta byta ut delar. Röta är ett vanligt problem både i staket och grind. 
  • Metall: Här kan du välja mellan gjutjärn eller järnstaket. De är mycket hållbara och det finns exempel på staket som är över 100 år. Järnstaket är kalla och "hårda" och även om de inte kräver årligt underhåll så är det ett drygt jobb när de ska slipas och målas om. 
  • Komposit: Återvunnen plast och sågspån är det som är komposit. Den enda nackdel vi ser är att det är plast. Sedan är det idel fördelar. Det är enkelt att hålla rent, kräver inget underhåll och håller i princip hur länge som helst. 

Om du väljer komposit så får du samma vackra utseende som med ett trästaket, med järnstaketets fördelar. Dessutom slipper du fundera på att måla eller slipa och det är en stor fördel. 

18 Jan 2024