Ta hand om dina tulpaner

Tulpanens dag var för ett par dagar sedan. Tulpaner i sig, de är trevliga blommor tycker jag och de ger en förnimmelse om att våren är snart här. 

Ska ge lite tips hur du kan ta hand om dina tulpaner, både i vas, kruka och ute.

Tulpanbuketter

1. Välj rätt vas

En bra tumregel är att välja en vas som täcker minst halva höjden av tulpanstammarna. Tulpaner älskar att sträcka ut sig och kommer vanligtvis att växa upp till 2 tum på höjden under vasens livstid - så det är bäst att låta dem sträcka ut sig i vasen och inte klumpa ihop dem ovanpå varandra, vilket kommer att minska förlusten av kronblad. 

2. Skär stjälkarna i 45 graders vinkel

Tänk på att tulpaner växer efter att de är i vasen när du klipper stjälkarna. Se till att hålla buketten vid sidan av vasen först innan du skär för att se till att blommorna har exakt den längd du föredrar. "Skär dem på en bias (en 45-graders vinkel) - detta skapar en "halmliknande effekt" och gör att stjälkarna kan suga upp färskvattnet.

3. Ge mycket vatten

Tulpaner älskar vatten. Kallt, färskt vatten är bäst. När du tar med dina tulpaner hem och väljer ut din favoritvas, fyll den ungefär tre fjärdedelar av vägen, eftersom tulpaner dricker mycket vatten. Vi föreslår att du byter vattnet varannan dag och ger stjälkar ett färskt snitt. För att hålla dina blommor glada kan du även lägga till blom-mat, slänga en slant i botten av vasen eller tillsätta citronsaft eller en halv tesked vanligt rörsocker.

4. Undvik överexponering för solljus

Eftersom tulpaner är "ljuskänsliga", vilket betyder att de växer och öppnar sig baserat på solljus, undvik att placera vasen i direkt solljus eller värme, eftersom de vissnar snabbare när blommorna öppnar sig. "För att uppnå maximal livslängd på vasen, köp tulpaner i ett "tidigt" skärningsskede eller "stängt" stadium. "Tulpanerna kommer att ha en begränsad vaslivslängd när de når det "öppna" stadiet." En liten böjning av stjälkarna är naturligt för tulpaner eftersom de "sträcker sig" mot solljuset, men stjälken ska inte se "floppig ut".

5. Var selektiv när du lägger till andra blommor

Om du vill ha med andra blommor i ditt arrangemang, tänk på att tulpaner är mycket känsliga för andra blommor. Några vanliga blommor som påverkar tulpanernas livscykel är påskliljor eller narcisser - de avger ett ämne som gör att tulpaner vissnar snabbare.

Tulpaner i rabatter

1. Plantera dem på hösten eller vinter

Den bästa tiden för att plantera tulpaner beror mest på var du bor. Om du bor i norr kan du börja plantera redan i slutet av september. Men söderut är det bättre att vänta till december. Kontrollera din planteringszon innan du planterar - den allmänna regeln är att plantera sex till åtta veckor innan marken fryser till. 

2. Gräv hål i rätt storlek och plantera

Använd gärna en borr med en lökgrop för enkel plantering. Gräv ett hål ungefär tre gånger storleken på tulpanlökarna och plantera dem (spetsad uppåt) 6 till 8 tum djupt och 4 till 6 tum från varandra. Placera dem i sandig, väldränerad jord. Och om du har ett område som får en dos morgonsol med mycket eftermiddagsskugga, det är där dina tulpaner kommer att blomstra.

3. Täck med kompost under lågsäsong

Du bör täcka dina lökar med 1 till 2 tum kompost och gödsla dina perenna lökar på hösten med en gödselmedel för långsam frisättning. Tulpanen är en ganska självständig blomma, och dess lök sköter det mesta av underhållet själv. Men om du vill ge din lök en extra skjuts, försök ge den en spruta flytande gödsel tre till fyra veckor efter plantering och sedan en gång till i början av våren.

4. Gå lätt på vattning

Tulpaner behöver sällan vatten. Ge dem en bra blötläggning efter plantering och sedan igen när de först börjar gro gröna blad.

5. Städa upp när de blommar.

Det här är den spännande delen: När tulpaner blommar kan du använda dem för att skapa vackra arrangemang. Du vill skära vid basen av stammen och lämna så mycket av bladverket på växten som du kan. Placera den sedan omedelbart i vatten så att den kan börja återfukta. Om dina tulpaner är ettåriga (och de flesta av dem är), vilket betyder att de bara blommar en gång, kasta ut lökarna när de är döda. Om du har fleråriga tulpaner klipp och kassera bladverket när växten har gulnat och lämnar löken i marken nästa år.

Tulpaner i kruka

1. Välj rätt kruka

Se till att din kruka eller behållare har ordentlig dränering. Om dina lökar måste sitta i vatten är det mer sannolikt att de ruttnar. Undvik detta genom att använda bark för att skapa extra dränering. Placera barken i botten av behållaren, vilket gör att luft kan strömma under jorden och förhindra ruttning.

2. Plantera lökarna en tum från varandra och gödsla sedan

Eftersom en grupp av tulpaner i en kruka är mer iögonfallande än en enda blomma, plantera lökarna så nära varandra som du kan - det är minst en tum från varandra. Du kan också infoga en annan typ av blomma, till exempel en påsklilja eller en krokus, mellan dina tulpaner också. För skötsel är metoden densamma som tulpaner i marken: Övervattna dem inte, tillsätt lite gödningsmedel och se till att de har samma mängd solexponering. När de har blommat, följ samma riktlinjer för att rensa upp lökarna och bladverket.

3. Övervattna inte och ge tillräckligt med solljus

Två rekommendationer för inomhustulpaner: Var noga med att inte övervattna och håll dem bredvid ett soligt fönster.

17 Jan 2023